Είστε εδώ

28/09/2016

Σε περίμενα 2 χρόνια και ήρθες γλυκέ μου, Πιγκουίνε!

20/10/2014 η Google έβγαλε το Google Penguin 3.0 και τάραξε τις μηχανές αναζήτησης παγκοσμίως.
Σχεδόν 2 χρόνια αργότερα η Google έβγαλε την νέα, ανανεωμένη έκδοση του αλγορίθμου, πλέον Google Penguin 4.0 και μάλιστα ανακοίνωσε ότι είναι "real time" και "more granular".

Τι σημαίνουν όμως αυτά;

Real Time: Κάποτε η Google έπρεπε να ανανεώσει όλα τα δεδομένα της προκειμένου ο αλγόριθμός της να δουλέψει σωστά. Μόλις τα δεδομένα περνούσαν από ένα είδος ανανέωσης, έβγαινε ο Πιγκουίνος και έκανε την εργασία του. Για αυτό και π.χ είχαμε ανανεώσεις κάθε 1-2 χρόνια. Τώρα όμως όλα είναι real time. Δηλαδή σε τιμώρησε ας πούμε λίγο τώρα; Κάνεις SEO αλλαγές στην σελίδα σου και όταν ξαναπεράσει το Googlebot και δει ότι έχουν γίνει οι αλλαγές, αυτομάτως θα ανανεωθεί η κατάταξή σου. Δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση παρά κάποιο νόημα όπως θα δείτε στο Webmasters blog της Google.

More Granular: Υποβιβάζει τα αποτελέσματα με βάση την ιδιότητα και την ποιότητα του SPAM, αντί να τιμωρεί ολόκληρο το website.

Τι σημαίνει αυτό; Η παγκόσμια κοινότητα θεωρεί ότι δεν υπάρχει μεγάλη επίδραση από τον Πιγκουίνο και ούτε θα υπάρξει.

Εμείς πιστεύουμε το αντίθετο. Ότι μόλις τέθηκαν οι βάσεις για να ξεπετάγονται όλα μια και έξω. Όταν έχεις έναν αλγόριθμο που πλέον ανήκει στον πυρήνα όπως το Google Panda, τι μου λέει εμένα ότι εσύ θα γνωρίζεις πλέον τι κάνεις σωστά και τι όχι; Αν υποθέσουμε ότι σε ένα διάστημα 3 μηνών θα έχει διαβάσει ο real time αλγόριθμος όλα τα backlinks μιας ιστοσελίδας - αυτή η σελίδα θα χάνει τα ranking της βασισμένα στον ρυθμό μεταβολής με τον οποίο θα "πέφτει" και θα είναι χαλαρός, τόσο πολύ που θα σε κάνει να νομίζεις ότι "ο ανταγωνιστής σου σε πέρασε", αντί να καταλάβεις ότι σε έριξε ένας Πιγκουίνος. Τότε εσύ θα προσπαθήσεις κάνεις SEO για να επανέλθεις. Και όταν το κάνεις, αν δεν είναι με το σωστό τρόπο, θα κάνεις trigger άλλους τόσους αλγορίθμους. Αν υπήρχε πτυχίο παραψυχολογίας, η Google θα ξεκινούσε από Doctora και πάνω.

Ό,τι και να γίνει, όπως και αν το δείτε, μην ξεχάσετε ποτέ πως το disavow tool της Google είναι η άμεση απάντηση στον Πιγκουίνο και δουλεύει τέλεια και αποδεδειγμένα. Αν και από ό,τι φαίνεται ο Πιγκουίνος πλέον δεν ασχολείται μόνο με links. Ή κάνουμε λάθος;

Τα σχόλιά σας απαραίτητα.